Paul Bocuse

I Lyon, Frankrikes gastronomiska hjärta, ligger Paul Bocuse restaurang. Och det är ju ingen tvekan om att det är han som är restaurangen. Det står Paul Bocuse precis överallt och det finns diverse statyetter, tavlor och mycket annat för att man absolut inte ska missa vart man är. Men så är han ju också världens mest kända kock. Jag tyckte en period att Frankrike var ett riktigt tråkigt matland. Dom står kvar i sin klassiska matlagning och världen runt omkring har gått så fort framåt att det känns ibland som den franska maten har gått bakåt. Och maten i övrigt i Lyon är ju inget man hoppar av glädje för. Det finns några guldkorn absolut men dom är få. Men idag kan jag ändå tycka att det är lite modigt och skönt att dom är så överstolta för sin mattradition så dom konstant vägrar att förändra något. Och varför skulle dom göra det? Dom är galet stolta och det ska dom vara. Så nu förtiden så ser jag det med andra ögon och kan uppskatta det dom gör fast det äckligaste jag ätitit fortfarande är i Frankrike haha. Och går man på Paul Bocuse så har tiden stått stilla på riktigt. Och det är det som gör restaurangen. Gammal men absolut fin och fräsch inredning. Gammal men extremt proffsig och kunnig personal som inger ett lugn och en stolthet. Ett gammalt kök där grädde, tryffel och smör används i överflöd men det är vällagat och klassiskt gott. Och så har dom också haft sina 3 stjärnor i guiden i över 50 år. Det är superklassiskt och det är det som är så jävla häftigt. Jag njuter av det och blir lite avis på fransmännen. Det finns ju inget liknande hemma. Priserna är helt sinnesjuka och det finns inget under 65 Euro. Deras kanske mest kända rätt, en smördegsinbakad tryffelsoppa går loss på 85 Euro, 850 spänn haha. Galet. Men när man lämnar restaurangen och trampar på alla pristagarna i Bocuse dOr i form av graverade mässingsplattor (Tommy har sitt namn där 2 gånger, jag ska ha mitt namn där 1 gång fanimej) så är man nöjd och jävligt mätt. För det är tung mat och stora portioner. Och det är fan värt dom där tusenlapparna för det är en upplevelse som du inte får någon annanstans. Men förvänta dig inte några Hestonprylar och är du vegan får du onda ögat.
När jag redigerade bilderna märkte jag att det inte fanns en enda bild på dessertvagnarna. Japp vagnarna. Det är ju det bästa på hela restaurangen. Det rullar in 4 vagnar med tarter, snöägg, färska bär, tårtor, glass, creme caramel, rhum baba ja och en del andra goa grejer. Jag antar att vi helt glömde bort tid och rum och bara pekade och åt. Så det blev inga bilder. Vi hann inte helt enkelt. För vi åt. Och åt. Och åt.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln