National Chef Of the Year

I februari i år när Årets Kockfinalen gick av stapeln var Claire Smyth hitbjuden som jurymedlem. Hon har som senast jobbat som Head Chef på trestjärniga Restaurang Gordon Ramsey och håller just nu på för full med att öppna ett eget ställe. Hon var väldigt nöjd med den svenska finalen och bjöd över oss för att se och medverka på den Engelska. Och att tävla i National chef of the Year i England är fan inte en enkel match. Uttagningen är ungefär som här hemma. 120-150 inskickade recept blir 40 som sen får laga upp sin mat. Dom 10 med bäst poäng går till final. Och det är nu det blir intressant.
3 veckor innan finalen delas det ut en mystery basket i form av en lista med massor av härliga råvaror. Och av dom här råvarorna ska det skapas en förrätt, en huvudrätt och en dessert. Finalisterna får välja vad dom vill men måste använda ett protein till huvudrätten. Efter en vecka måste finalisterna skicka in en lista på vad man vill ha för råvaror med exakt angivna mängder. Detta packas sen efter de exakt angivna mängderna och levereras i lådor och levereras till respektive kök och kock på finaldagen. Sen ska man alltså laga 3 rätter med absolut ingenting förpreppat på 2 timmar. 2 timmar haha, det är inte lång tid det. 4 tallrikar av varje rätt ska presenteras där 2 smakas, 1 går till publik att titta på och 1 till juryrummet för referens.

Dom har ett intressant sätt att döma maten på och jag kan inte bestämma mig om det är bra eller dåligt. Men mest bra tror jag. Det är 1 jurygrupp (10pers.) för varje rätt och en jury (3 pers.) som ser över helheten. Dvs smakar alla rätter och dömer hur rätterna smakar och passar ihop i en 3 rätters meny. Jag var med i den juryn. Så en hel massa mat blev det och lite stressigt emellanåt haha. Finalisterna kan efter 45 minuter börja servera sina rätter om dom vill. Och det finns ingen ordning alls. Helt plötsligt börjar ett kök lägga sin förrätt och konferencieren ropar ut till domarna att bege sig till det köket. Och ståendes i luckan smakas maten och poängsätts. Och sen är det någon mer som börjar lägga och då går alla dit. Så det blir ett fasligt springande mellan köken och ibland presenteras 2 kök samtidigt. Lite rörigt kanske. Varmrätten funkar på samma sätt. Man kör när man vill och är färdig men den bärs ut till varmrättsjuryn som står vid ett bord på scenen. Det finns nummerbrickor på bordet så man ska hålla reda på vilken mat som kommet från vilket kök. Lite lugnare men bordet var lite för litet så det var svårt att hålla reda på alla tallrikar samtidigt som det fortfarande serverades förrätter. 
Och självklart väntar alla med att servera sin dessert till sista sekunden så i princip kommer det 10 st samtidigt. Så det var tufft även för dessertjuryn.

Men jag måste säga att resultatet var förvånande bra med tanke på att det bara ges 2 timmar att färdigställa en 3 rätters meny från scratch. Många förrätter och desserter var riktigt bra. Varmrätterna däremot hade mer att önska. Inte dåligt alls men tråkigt. Och väldigt söta såser. Men i det stora hela var det bra. Och väldigt intressant att se. Det var lite kaosartat på slutet och det var alla medvetna om. Lite av anledningen är väl att det i år var 10 st kök istället för 8 st som det varit tidigare. Oavsett så utsågs en vinnare och han som kom 2:a hade jag som 1:a och han som vann hade jag som 3:a. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln