Kött och gratäng

Lördag. Familjen vill ha gratäng. Vad gör man då? Jo man dammar av lite gammal gratängkunskap från slutet av 80-talet. Det var nog så länge sedan jag gjorde det senast. Men gott är det. Och enkelt. Så här gör jag för det är helt enkelt det bästa sättet.

Köp mjölig potatis. Skala och skiva. Inte för tunt. Koka upp 1 del grädde med 1 del mjölk. Smaksätt. Jag kör massor med vitlök, salt och vitpeppar. Lägg i potatisen. Koka upp och smaka igen. Koka i 5 minuter på svag värme.Lyft upp potatisen och lägg i en form. Slå gräddmjölken över och stoppa i ugn på 200 grader tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk igenom. 

Och en sås som man kan göra om man har en vanlig butik i närheten och inte en saluhall. Bryn lök och färsk timjan i smör. Pudra på lite mjöl. Slå på buljong. Jag använde touch of taste, kalvbuljong. Men bara för att grunda. Ta inte för mycket. Sen vatten och japansk soya. Och balsamicovinäger. Koka sakta 10 minuter och smaka av med salt och vitpeppar. Man kan montera ner lite mer smör om man är på det humöret. 

Tomat och löksallad är gott till. Precis som det låter med olivolja och balsamicovinäger. Jag kokte lite brysselkål och blandade i också. Och just det, salt och vitpeppar.

Köttet blev entrecote. Och det viktigaste med kött är att det måste vila innan man äter det. Så jag stekte det i smör i en panna och la köttet på en tallrik och strödde salt och vitppeppar över. Och det brynta smöret som var i pannan. Det fick ligga och vila i 5-6 minuter. Saften som samlades på tallriken slog jag i såsen. Kött och gratäng. Fan va gott. Måste göra oftare.

Etiketter: mat recept vardag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln