Oh, I get by with a little help from my friends

Igår fick vi som jag skrev i senaste inlägget besök. Våran första kompismiddag i vår egna lägenheten. Drömmen! Det blev en kväll med god mat, musicerande & förtroliga samtal. Är så himla glad över att så många av mina närmsta befinner sig i Stockholm! Om två veckor flyttar Uffe upp på riktigt, både Thomas & Elin bor ju här sedan innan. Och sen att alla i det här gänget sjunger & spela instrument gör ju inte en sådan här kväll sämre :)

Jonas fick en liten utmaning inför matlagningen. Thomas är allergisk mot lök, Uffe mot skaldjur & Elin äter inte kött, dock fisk. Och då blev lite plockmat ett bra alternativ & möjligheten för alla att blanda lite beroende på matvanor & allergier. Vi fortsatte alltså på Taco-spåret. Winning! Det gick hem hos allihopa! 

Han får dock berätta själv vad han "slängde ihop" :

Haha, slängde ihop. Ja, jo så är det kanske. Allting handlade om att jag köpt en tortillapress. Så naturligtvis gick maten åt det hållet. Små majstortillas som gräddades i het gjutjärnspanna. Knaperstekt biff med chorizo. Mangosalsa med rädisor. Ceviche med lax, champinjoner och äpple. Chilimajjo såklart. En acocadoröra och löksalsa. Eftersom Thomas inte käkar lök (men är sjuuuuuk på gitarr så han är förlåten) så exkluderade jag den i alla rätter och gjorde en salsa istället så fick man ta så mycket lök man behövde. Det blev jävligt gott. Måste öva på att pressa tortilla bara eller att göra den perfekta degen är nog mer korrekt. 
Jaja här kommer lite recept om någon vill testa -

Löksalsa
4 finhackade färska rödlökar med stjälk
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk japansk soya
2 msk balsamicovinäger
4 msk olivolja av bra kvalitet
salt

Blanda :)

Mangosalsa med rädisor
2 mogna mango skurna i tärningar
1 pressad vitlöksklyfta
10 rädisor tunt skivade
4 msk olivolja av bra kvalitet
saften från 2 pressade lime
1 färsk röd chili tunt skivad (gärna piri piri)
lite salt

Blanda :)

Ceviche på lax
400 gram lax, skuren i tärningar
10 champinjoner i tunna klyftor
2 pressade vitlöksklyftor
1 rött äpple skuret i små tärningar
saften från 3 pressade lime
1 färsk röd chili tunt skivad(gärna piri piri)
hackad färsk koriander efter smak, jag gillar mycket koriander
salt
5 msk olivolja av bra kvalitet

Blanda den pressade vitlöken och chilin med limesaften. Låt stå i 5 minuter. Blanda i champinjonerna, äpplet och laxen. Blanda väl. Salta och blanda i den hackade koriandern. Avsluta med olivoljan. Blanda väl och ät direkt. Om den står för länge blir laxen övermarinerad.

Tortilladegen finns inget recept på just nu men det kommer, när jag känner mig nöjd :)

Etiketter: mat recept vardag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln