Eleven Madison Park

Många, eller typ alla har sagt det. Och jag har aldrig tvivlat. Eleven Madison Park är en av världens bästa restauranger. Och förväntningarna var därför väldigt höga. Och är man rankad 4 i världen och tar 225 dollar för maten och lika mycket till för vinpaketet så ska dom vara höga. Skyhöga. Jag kan säga så här, Eleven Madison Park är precis så bra som förväntas. Maten är fantastisk och servicen helt outstanding. Men så jobbar det också 40 personer i köket och 40 personer i matsalen. Och jävlar vad dom levererar. Från första sekund när man kliver in genom den gigantiska porten så känner man sig omhändertagen, på ett personligt sätt. Vid bordet så börjar middagen med en gång. Ett fint paket med välgjorda cheddarkakor står och väntar och fördrinkarna levereras omgående. Vi får frågan om vinpaketet. Man får själv välja nivå. Om det ska vara dyrt eller lite mindre dyrt och om man vill ha vin till varje rätt eller överlappande. Det går självklart också att dricka en öl, eller vatten eller drinkar till menyn om man så önskar. Sen börjar det rulla.

Mat och vin i fantastiska kombinationer. Rätter som har New York-historia men presenteras i modern tappning. Lokala råvaror som hanterats med omsorg, till perfektion. Och allt smakade väldigt gott. Och det är inte alltid det gör det på top-ratade restauranger där man ibland söker effeker istället för smaker. Men det är ändå matsalsarbetet som gör det så bra. Det arbetas vid bordet på ett otroligt proffessionellt sätt och även några av rätterna tillagas vid bordet. Ett av vinerna, en Bordeaux från 1970 öppnas på ett sätt jag inte sett innan.  Istället för att försöka dra upp den gamla korken så glödgas ett portvinsjärn och kläms runt flaskhalsen. Halsen penslas sen med vatten och precis under där järnet suttit så hörs ett klick och flaskhalsen går av med korken kvar i sig. Snyggt. Vinet dekanteras sedan igenom ett filter. Ja och gott var det också :) 

Kvällens höjdpunkt var när vi blev inbjudna in till köket (det blir inte alla gäster men eftersom vi var "Chefs from Sweden" så fick vi en liten extra tur). Jag tycker normalt sett att det är svintråkigt att kolla in i ett kök. Det är ett kök!!! Så jag var lite skeptisk först men ack vad jag bedrog mig. Vi blev visade till en station med bra uppsikt över köket. Där blev vi serverade shaved ice i små strutar med likör. Isen hyvlades i en gammal handvevad hyvel och tjejen som gjorde det fick kämpa på bra. Men det som var mest imponerande var uppställningen i köket. Som sagt 40 personer som jobbar med superdiciplin. När varje ny order ropades ut utan förvarning svarade alla unisont, högt och tydligt OUI!!! Det var som att EN kraftig röst svarade. Fast det var 40. Ett mycket imponerande kök och jag är glad att vi fick se det. 

Det är ett fantastiskt lagarbete som gör restaurangen till en av dom bästa. Och det är helheten som gör det. Miljön i matsalen tycker jag är ganska tråkig. Men atmosfären och sättet dom arbetar på gör att man inte tänker så mycket på det. Notan hamnar på 450 dollar (ca 3800 skr) per skalle och det är ju såklart svindyrt för en middag. Men det här är mer än en middag. Det är en upplevelse utöver det vanliga. Och jag tycker det är värt det. För det här är något jag tycker man ska uppleva om man är intresserad av mat och dryck. Eleven Madison Park får defenitivt 10 av 10 hjärtan :))

Etiketter: newyork resor recension

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln